Orofaciale Kinesitherapie

Behandeling van kaak- en aangezichtsklachten, hoofdpijn & tinnitus (oorsuizen)

Orofaciale Kinesitherapie

Behandeling van kaak- en aangezichtsklachten, hoofdpijn & tinnitus (oorsuizen)

Kaakklachten of Temporomandibulaire dysfunctie & tinnitus (oorsuizen)

Onder KAAKKLACHTEN OF TMJdysfunctie verstaan we alle klachten en aandoeningen die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht of de spieren errond. Vermoeide pijnlijke kaakspieren, problemen bij openen en sluiten en het klikken van het kaakgewricht, bruxisme, klemmen zijn enkele voorbeelden hiervan.

Deze klachten veroorzaken vaak pijn in en rond het kaakgewricht en kunnen uitstralen naar het aangezicht, hoofd en het oor.

Problemen t.h.v. de kaak (temporomandibulair gewricht) kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn, tinnitus,…

Een orofaciaal therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van die spieren en blokkages t.h.v. kaak, oor, aangezicht, nek en hoofd.

Het betreft onder meer:

  • kaakklachten, knappende, krakende kaak, bruxisme…
  • hoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine
  • aangezichtspijnen
  • zenuwpijnen
  • oorpijn, oorsuizingen (tinnitus), buis van eustachiusproblemen, hyperacusis, tensor tympani syndroom, druk in oor
  • keel en slikproblemen
  • nekpijn
  • aangezichtsverlamming (facialisparalyse)
  • trigeminusnauralgie

TINNITUS OF OORSUIZEN kan veroorzaakt worden door nek- of kaakproblematiek.

Krachtige spiercontracties of blokkages in kaak- of nekregio en de kauwspieren, kunnen de intensiteit en kwaliteit van het oorsuizen beïnvloeden. Ook kan verkeerde positie en functie van hoofd, nek en kaak tinnitus beïnvloeden.

Orofaciale therapie
Orofaciale Therapie

Zowel bij kaak- als tinnitusklachten wordt een UITGEBREID INTAKEGESPREK en KLINISCH ONDERZOEK  uitgevoerd en samen wordt er een behandelplan opgesteld en besproken. Vandaar dat een MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK van kinesist, Neus-, Keel-, oorarts (NKO), neuroloog, audioloog, psycholoog, tandarts en stomatoloog (MKA) centraal staat.

De rol van kinesitherapie, manuele therapie en craniosacraal therapie is dan ook heel belangrijk bij deze interdisciplinaire aanpak. Door de spierspanningen en blokkages  in kaak-, hoofd- en nekregio te verminderen zal er een algemene ontspanning ontstaan zodat men zich minder bewust zal zijn van de tinnitus en tevens wordt deze minder intens ervaren. Ook brengt het een grotere aanvaarding van de klachten. Zo creëer je rust en balans in de hoofd-, kaak- en nekspieren.

Een orofaciaal therapeut geeft eveneens inzicht en uitleg over wat de relatie is tussen de tinnitus, kaak en stress, slapen, ademhaling en aandacht ervoor.

Voor de behandeling van kaakklachten en tinnitus (oorsuizen) werkt Natalie Van Duysen samen met Luisterkliniek. Op woensdag en vrijdag is Natalie Van Duysen beschikbaar bij Luisterkliniek in Gent voor behandelingen en consultaties.

Bij vragen kan u ons steeds contacteren

Maak uw afspraak

Maak online afspraak